Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

Diferențele dintre viața umană și viața animală - creaționism vs. evoluționism

Diferențele dintre viața umană și viața animală - creaționism vs. evoluționism

| Alfa Omega TV | Stiinta si Creationism

Biblia face diferența în mod evident între om și animal- un lucru pe care evoluția nu îl face.

Evoluția

Omul a evoluat direct din regnul animal prin intermediul acelorași procese care implică aceleași elemente evolutive ce au determinat și evoluția animalelor. Din acest motiv, diferențele dintre om și animal nu sunt considerate ca fiind fundamentale, ci există o diferență doar în ceea ce privește gradul de dezvoltare. Omul a evoluat la un nivel mai ridicat. Carsten Bresch descrie această perspectivă în definiția sa cu privire la evoluție (B7, p.10): ''Evoluția este definită ca dezvoltarea tuturor lucrurilor în toate sferele existente- incluzând și originea omului care se trage din maimuță.'' Dovezile evoluției bazate pe omologie subliniază ideea originii unor strămoși comuni.

Obiecții științifice

Chiar și la nivelul pur biologic există o diferență semnificativă între om și animal, după cum este ilustrată în următoarele patru aspecte:

 1. Creierul uman are calități care nu pot fi reperate în lumea animală. Una dintre consecințe sunt capacitățile mentale explicite ale omului.
 2. Omul posedă capacitatea de exprimare, iar comunicarea sa creativă prin intermediul sistemului său vocal este complet diferit de cea a animalelor. El are capacitatea unică de a fi atent la diferite lucruri, în funcție de ceea ce-și dorește; omul deține o gamă largă de interese și observare, deoarece poate să identifice din punct de vedere spațial și temporal obiecte îndepărtate; omul este capabil să facă abstracții și să utilizeze sistemul său de semne în scopuri metalingvistice.
 3. Numai omul este complet biped; el poate să meargă în poziție verticală datorită structurii speciale a coloanei vertebrale. Astfel, mâinile noastre nu sunt necesare pentru locomoție și sunt disponibile pentru alte scopuri.
 4. Numai omul este capabil să-și exprime emoțiile (ex.: bucurie, tristețe, speranță, râs, timiditate). Unele animale par să aibă abilități similare, dar acestea nu pot fi comparate cu abilitățile umane.

Biblia

Biblia face diferența în mod evident între om și animal:

 1. În ziua a șasea, Adam a fost creat ''după chipul lui Dumnezeu'', un act separat de cel al creării animalelor. Cuvântul în ebraică ''bara'' (a crea) este folosi de trei ori în Genesa 1:27 pentru a sublinia actul creației.
 2. Numai omul a primit suflarea lui Dumnezeu. În acest mod, a primit un duh (Eclesiastul 12:7, 1 Tesaloniceni 5:23) pentru a transcende lumea animalelor.
 3. Dumnezeu ''și-a folosit mâinile'' numai când l-a creat pe Adam. ''Domnul Dumnezeu a făcut (în ebraică yastar) pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu'' (Genesa 2:7). În Vechiul Testament, cuvântul yastar este folosit pentru a descrie acțiunile unui olar care își realizează vasele cu pricepere. În același fel, Dumnezeu a folosit țărână pentru a crea trupul lui Adam.
 4. Numai omul poate comunica cu Dumnezeu. Numai el deține darul de a vorbi și de a se ruga cu ajutorul căruia poate să-și exprime gândurile înaintea Creatorului. Omul a fost creat ca să fie aproape de Dumnezeu. El este dependent de comuniunea cu Dumnezeu.
 5. Numai omul are voință liberă și deține capacitatea de a fi creativ. Potrivit Psalmului 8:5 ''omul este cu puțin mai prejos decât ființele cerești.'' Ființele umane posedă daruri precum: capacitatea de a-și dezvolta personalitatea, inventivitate și capacitatea dezvoltării culturale (scris, muzică).
 6. În Biblie este menționată și diferența în ce privește trupul: ''Nu orice trup este la fel; ci altul este trupul oamenilor, altul este trupul dobitoacelor, altul este trupul păsărilor, altul al peştilor.'' (1 Corinteni 15:39). Această descoperire are consecințe pentru biologia moleculară: corpul are foarte multe proteine. Acesta conține aproximativ 50 000 de tipuri diferite de proteine, fiecare având funcția sa specifică. Toate organismele au anumiți aminoacizi în aceeași poziție în lanțul polipeptidic și aceștia au rolul de a stabili și a păstra funcțiile caracteristice proteinei respective. Sunt și alte poziții în care aminoacizii diferă în mod clar de la un tip la altul.
 7. Numai despre om se spune că a fost creat ''de Dumnezeu'' și ''pentru Dumnezeu'' (Coloseni 1:16). Acest scop măreț este atribuit numai omului. Și animalele au fost create de Dumnezeu, dar ele nu au primit chemarea de a fi copii ai lui Dumnezeu (Ioan 1:12).
 8. Spre deosebire de animale, omul este o ființă veșnică. Aceasta înseamnă că existența sa nu se încheie niciodată, chiar și după ce trupul moare (Luca 16:19-31). Un trup care nu va putrezi niciodată va fi ridicat dintre trupurile supuse putrezirii (1 Corinteni 15:42).

Autor: dr. Werner Gitt. Sursa: Answers in Genesis

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912