Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

crestinul si biserica 640Creștinul și Biserica - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Ioan Ceuță - Provocările Bisericii creștine din România

Două extreme

Eu sunt în postura de pastor care am slujit în perioada comunistă în județul Galați și Brăila, iar acum în societatea democratică. Bisericile s-au schimbat foarte mult.

În România, există două extreme. Una este fanatismul religios, fără a mă referi la o anumită denominațiune, un fanatism religios pe care nu îl întâlnești în nicio parte a lumii decât în România. Există a doua extremă, poate cuvântul libertinaj nu e foarte potrivit pentru ea, dar folosesc expresia „libertate în Hristos”, dar această „libertate în Hristos” a condus la extrema de a nu mai respecta nici Cuvântul lui Dumnezeu. Anumite persoane au pus în practică unele lucruri care nu sunt biblice. Noi, Adunările lui Dumnezeu, ne-am situat la mijloc, nici în extrema libertinajului, dar nici în cea a fanatismului.

Provocările Bisericii la sat și la oraș

În primul rând, trebuie să ne uităm la sate. Satele rămân goale, deoarece nu pot oferi locuri de muncă, iar tineretul pleacă la oraș, în special spre orașele mari. Fără să vreau să supăr pe cineva, cu excepția satelor populate, bisericile de la sate nu au viitor. Au rămas oameni bătrâni, au rămas clădiri mari, iar ei nu mai au cu ce să întrețină clădirea.

Mergând spre orașe, vreau să vorbesc de capitală, 10% din populația țării locuiește în București. Aici avem câteva provocări. Avem oameni cu diferite mentalități, iar fiecare își caută locul într-o biserică ce se potrivește specific zonei de unde el vine. Noi, la București, ne confruntăm și cu traficul. A trebuit să schimbăm și ora slujbei, să o punem de la ora 6 la ora 7, destul de târziu, pentru că oamenii nu ajung la slujbă.

În București, participarea la slujbă în timpul săptămânii este foarte scăzută. Sunt biserici unde nici 10% din membri nu vin la biserică. De aceea, am ales o altă strategie. În loc să-i aducem pe oameni la biserică în timpul săptămânii, am format grupuri-celulă, ceea ce în trecut, în perioada comunistă, erau cercurile de rugăciune. Acum, grupurile-celulă, pe lângă rugăciune, au timp de părtășie. Oamenii se cunosc, au părtășie, se roagă pentru problemele lor, sărbătoresc zilele de naștere împreună, se împrietenesc. E spiritul de comunitate care se dezvoltă. Pentru că Bucureștiul e orașul care te face să te simți singur. Și dacă nu ești parte dintr-o comunitate, poți intra în depresie foarte ușor chiar participând la biserică. Mai ales dacă ai un servici greu și ai anumite neîmpliniri și treci prin anumite frământări.

De aceea, eu cred că rolul nostru, ca păstori, este să gândim o nouă strategie care să răspundă la nevoile oamenilor și nevoile societății unde trăim la ora actuală. Nu mai putem merge cu metodele învechite, să respectăm anumite tradiții, ca să nu supărăm pe unul sau pe altul. Mă refer la muzică - Indiferent de denominațiune, tinerii tot ascultă muzica contemporană și nu mai merg pe muzica veche. Mă refer la mesaje – poți să dai o mie de versete într-o predică, dacă acel mesaj nu e relevant, tinerii și oamenii din biserică nu îl mai ascultă. Iar mesajul care se transmite trebuie să fie aplicabil, nu doar teoretic. Dar încă avem un număr foarte mare de lideri care sunt înțepeniți în gândirea și mentalitatea lor, și nu vor să înțeleagă, ci doar să-i critice, de exemplu că sunt lumești sau diverse alte expresii. Eu cred că rolul nostru, ca păstori, indiferent de vârstă, e să fim relevanți. Am împlinit 62 de ani dar, dacă eu nu sunt relevant, îmi pierd tinerii.

În ce mod poate fi Biserica mai aproape de oameni?

Fiind o țară majoritar ortodoxă, 85% fiind ortodocși, la noi e mentalitatea că: „dacă nu ești ortodox, nu ești bun român”. A doua mentalitate e cea cultică: „dacă nu ești în cultul meu, înseamnă că ceea ce tu crezi nu e cum trebuie”.

Deși s-au dezvoltat programe, totuși numărul credincioșilor în România e în scădere. Voi reda ce spunea un prieten, Nelu Dumitrescu, care a fost președintele cultului adventist. Discutând cu el, l-am felicitat pentru organizare, zeciuială, cât de bine merge Biserica Adventistă, cu postul de televiziune și radio. Dar fratele mi-a spus: „să știți un lucru: suntem 70.000, dar într-o scădere dramatică. La noi unul se întoarce, dar doi pleacă din biserică”. M-a pus pe gânduri. Da, se convertesc oameni. Dar îți pleacă din biserică, fie merge „în lume”, fie în străinătate, fie prin deces.

Un alt păstor, rector la Institutul Teologic Baptist, păstorul Mariș, mi-a spus: „am făcut adunarea generală, am botezat foarte mulți, dar când am tras linie la sfârșitul anului, am văzut că nu am crescut”.

Cred că, la ora actuală, bisericile au intrat în declin. Nu recunosc, nimeni nu vrea să recunoască declinul, dar inclusiv cultele evanghelice sunt în declin. Nu are rost să ne lăudăm cu creșterea biologică, datorită familiilor numeroase. Nu doar Biserica Ortodoxă e în scădere, ci toate cultele sunt în declin, din punct de vedere numeric.

Ci va trebui să regândim o nouă strategie pentru ca oamenii să recapete încrederea în Biserică. Mă refer la viața Bisericii la toate cultele, fără să acuz un cult sau altul. Trebuie să ne gândim de ce oamenii nu mai au încredere în noi, ca slujitori, dar și de ce nu mai au încredere în biserica pe care noi o păstorim. Trebuie să ne dea nouă de gândit, să facem noi o analiză și să corectăm anumite lucruri, pentru că nu suntem perfecți.

Despre legalism

După ce am călătorit în alte țări, am observat că legalismul în România e de fațadă, pentru a impresiona. Vă dau un exemplu. O să mergeți în biserici legaliste, însă unde oamenii trăiesc în vile.

Urmărește emisiunea „Realități și Perspective 094 - Provocări ale Bisericii creștine din România” AICI.

 revista AOTVMagazin Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 9.1 - Biserica în timp (ianuarie-februarie 2019). Această revistă se distribuie gratuit.
Abonează-te să o primești acasă

 

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.