Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

crestinul si biserica 640Creștinul și Biserica - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Cum Îl putem reprezenta pe Hristos în afara Bisericii?

foto: Shutterstock

Înainte de Revoluție, Biserica a încercat oarecum să se protejeze de toate influențele mai puțin pozitive care veneau din contextul de atunci. Și mare parte a modului în care creștinii își exprimau credința avea de-a face cu ce se întâmpla în interiorul zidurilor bisericii. Nu cred că asta ar trebui să se întâmple în mod normal cu un creștin.

Odată ce ai înțeles despre ce e vorba, odată ce ai îmbrățișat valorile lui Dumnezeu și înțelegi ce așteaptă de la tine, e normal să trăiești valorile și convingerile respective acolo unde ești, în fiecare zi. Majoritatea din noi petrecem cel mai mult timp la școală, la servici, în cadrul familiei și probabil cel mai puțin timp la biserică.

Dumnezeu se așteaptă să folosim darurile sau competențele pe care le avem acolo unde suntem, nu doar în biserică. Oricare dintre credincioși poate face ceva pentru Dumnezeu chiar dacă nu face acel lucru în cadrul bisericii. Sigur, biserica nu poate funcționa fără aportul și voluntariatul fiecăruia dintre noi, dar Dumnezeu se așteaptă ca fiecare dintre noi să ne exercităm abilitățile și darurile în contextele în care suntem. Asta ar trebui să fie norma.

Dacă ne gândim la ce a spus Domnul Isus, fiecare dintre noi suntem invitați să fim sare și lumină. Cum poți să aduci mai mult gust, cum poți să sărezi atunci când toată lumea are la el o solniță? Venim duminică dimineața la biserică și încercăm să turnăm sare unii pe alții, dar nu se mai simte o solniță în plus sau în minus când vine vorba de gust. Dar dacă solnița pe care o avem fiecare o folosim în contextele în care suntem de luni până sâmbătă, totul are sens.

Ce rost are să știm multe lucruri despre Dumnezeu și să ne culcăm în fiecare seară liniștiți că dacă se întâmplă ceva cu noi, o să ajungem să ne întâlnim cu Dumnezeu, știind că majoritatea oamenilor din contextele în care ne învârtim habar n-au ce se va întâmpla cu ei când vor ajunge să moară? Și atunci, adevărurile pe care noi le avem ar trebui promovate și explicate, ar trebui ajutați oamenii cu care interacționăm să înțeleagă aceste lucruri.

Am foarte mulți prieteni care, de-a lungul timpului, și-au pus întrebarea dacă ceea ce fac ei de luni până sâmbătă seara poate fi considerat ca ceva spiritual, ca o „lucrare pentru Dumnezeu”, cum spunem în biserică. Și într-un final, majoritatea au înțeles că locul unde ei ar trebui să facă „misiune”, cum spun creștinii, este acolo unde ei profesează, unde își petrec cea mai mare parte a timpului lor. Și ceea ce fac acolo poate fi considerat o lucrare spirituală la fel de importantă sau la fel de bună ca ceea ce facem în cadrul bisericii.

Acesta este rolul și mandatul nostru; unii suntem chemați să fim apostoli, alții învățători, alții pastori, alții evangheliști și așa mai departe. Fiecare dintre noi avem un rol și un dar, care nu trebuie exprimat sau folosit doar în interiorul zidurilor bisericii. Ceea ce spun nu pune lucrarea „spirituală” mai prejos sau mai sus. Ci ceea ce spun e că e la fel de important să-ți trăiești creștinismul de luni până duminică ca ceea ce face un pastor sau cineva angajat în biserică.

În ochii lui Dumnezeu, cineva care slujește doar în biserică nu e mai presus decât cineva care Îl reprezintă pe Dumnezeu acolo unde lucrează și are discuții cu colegii lui despre modul în care Dumnezeu Se exprimă și Se revelează, sau față de un profesor care stă la catedră și încearcă să-i învețe pe copii modul în care Dumnezeu a făcut lucrurile și cum poate El fi cunoscut, și așa mai departe.

Încercând să înțelegem importanța de a fi sare și lumină, să ne gândim cum ne raportăm la copiii noștri. De cele mai multe ori avem așteptări de la copii să fie într-un fel sau să facă ceva. Adevărul este următorul: copiii noștri vor face ceea ce ne văd pe noi făcând. Nu vor face ceea ce spunem, ci vor face ceea ce ne văd făcând. De aceea e important să îți trăiești creștinismul, conștient de faptul că cineva se uită la tine. Și modul în care tu îți pui în practică valorile, principiile și convingerile va avea impact asupra celor din jurul tău.

Vorbim despre familie, dar putem translata situația și în cazul slujbei. Sunt situații în care, într-o situație imposibilă, nu știi cum să faci? Te oprești, poate înalți o rugăciune, stai să te gândești și cineva te întreabă: „Ce faci?” Nu de puține ori cineva m-a sunat și m-a întrebat ce fac, și am zis: „Mă gândesc, mă rog, încerc să înțeleg ce se întâmplă”, și de acolo a pornit o întreagă discuție.

radu druta

O persoană din Australia s-a frământat destul de mult cu întrebarea asta vizavi de ce face biserica pentru mediul în care el trăiește. Într-o duminică, puțin sătul de mers la biserică doar pentru a asista la un program, omul s-a hotărât să meargă în port și să-și invite un prieten să se plimbe cu el pentru 2-3 ceasuri cu barca. Înainte de a porni să navigheze, i-a zis prietenului: „Știi că sunt creștin și, de obicei, duminică dimineața merg la biserică. La biserică noi cântăm, ne rugăm, studiem Scriptura și așa mai departe. Ce-ai zice ca, înainte de a merge, să ne rugăm?” Omul nu a avut nimic împotrivă. L-a întrebat dacă nu are vreun motiv de rugăciune. Și omul i-a împărtășit prietenului nostru despre o situație din viața lui unde avea nevoie de lumină și de o rezolvare a situației. Omul s-a rugat pentru el, au mers cu barca, s-au întors înapoi... Și și-au dat întâlnire următoarea duminică.

Următoarea duminică, apar trei oameni, prietenul din duminica anterioară cu încă doi: „Dumnezeu a răspuns rugăciunilor tale și problema s-a rezolvat. Am povestit despre asta celorlalți doi și ei sunt dornici să te cunoască și vor să te rogi și pentru ei”. Și așa mai departe, duminică după duminică. La un moment dat, câteva zeci de oameni se întâlneau în fiecare duminică, ieșeau împreună cu bărcile în larg, dar înainte povesteau, împărtășeau modul în care Dumnezeu lucrează în viața lor sau motivele lor de rugăciune, omul nostru le citea din Scriptură, încerca să le explice cât mai simplu pentru ei și petreceau apoi timp navigând împreună.

Iată un exemplu în care cineva a înțeles că e important să-ți folosești toate contextele și pasiunile pentru a aduce sare și lumină, pentru a aduce adevărul lui Dumnezeu acolo unde nu poți să ajungi doar slujind în biserică.

Un lucru simplu este să ne rugăm pentru oamenii din jurul nostru. Ai fi surprins să vezi că există oameni care au nevoie de ajutor și se bucură când cineva îi întreabă: „Spune-mi, te rog, cu ce aș putea să te ajut? Care mai e viața ta? Ce se întâmplă dincolo de orele pe care le petrecem împreună?” Eu un lucru concret care nu ne costă absolut nimic.

Interviu cu Radu Druță, lider în Biserica Vox Domini din Timișoara, parte din seria Întrebări Esențiale produsă de Alfa Omega TV.

  Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 8.2 - Creștinul și spațiul public (martie-aprilie 2018). Această revistă se distribuie gratuit, abonează-te să o primești acasă: www.alfaomega.tv/revista

Etichete: biserica, viata crestina, crestinul si societatea, biserica si societatea, radu druta, vox domini

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.