Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

crestinul si relatiile 640Creștinul și relațiile - Dumnezeu a fost primul care a afirmat că „nu e bine ca omul să fie singur”. Am fost creați pentru a fi parte dintr-o comunitate - familia, prieteni și cunoscuți. Comuniunea cu alții e un fenomen complex și aduce momente extraordinare, dar și răni profunde. În această secțiune, abordăm diverse aspecte ale relațiilor inter-umane, soț-soție, părinte-copil, între prieteni sau cunoscuți, încurajându-ne să arătăm practic dragostea față de cei din jur, dragoste primită în comuniunea cu Dumnezeu prin nașterea din nou.

Concubinajul

Există un constrast izbitor între legământul căsătoriei și trăirea în concubinaj. Oamenii care aleg să trăiască împreună fără a fi căsătoriți își justifică această alegere spunând că actul căsătoriei nu reprezintă decât o bucată de hârtie. Dacă însă căsătoria este doar o bucată de hârtie, atunci de ce nu sunt dispuși să o semneze?

Adevărul care se ascunde în spatele acestei probleme este acela că relația acelor oameni care trăiesc în concubinaj nu este zidită pe temelia legământului dragostei, ci doar pe satisfacerea nevoilor lor. În consecință, nefiind legați printr-un act de căsătorie, ei folosesc amenințarea cu despărțirea, pentru a-și manipula partenerii în vederea obținerii a ceea ce-și doresc. Mesajul nerostit dar foarte clar al trăirii în concubinaj este acesta: „Mă implic în această relație cu tine atâta vreme cât mă satisfaci. În momentul în care nu mă voi mai simți fericit lână tine, voi pleca.” Altfel spus, oamenii care trăiesc împreună nu doresc să-și asume angajamente de lungă durată, deoarece aceasta ar însemna pierderea elementului de nesiguranță de care se folosesc pentru a-și ține partenerii sub presiunea de a le împlini nevoile.

Celor care trăiesc în concubinaj le este foarte dificil să ia decizia de a se angaja pe viață într-o relație cu cineva, deoarece un astfel de angajament ar însemna un control minim asupra modului în care partenerii îi vor trata în viitor. În cadrul unei relații bazate pe un legământ este mult mai ușor să-ți asumi un angajament pe viață, deoarece acest pas al căsătoriei este făcut pentru ceea ce putem oferi în această relație. Și de vreme ce nu putem anticipa și controla modul în care cealaltă persoană se va raporta la noi, vom avea mereu control asupra propriului nostru comportament.

Eu consider trăirea în concubinaj ca fiind expresia de bază a ceea ce este „duhul lui Iuda”, deoarece, la Cina cea de taină, Isus le-a spus ucenicilor Săi: „unul dintre voi Mă va vinde” (Ioan 13:21). Niciunul dintre ucenicii Săi nu a știut cine era trădătorul până în momentul în care Isus avea să vorbească despre un legământ cu ei. Acela a fost momentul în care Iuda a decis să iasă din mijlocul lor. Mai târziu, Iuda L-a trădat pe Isus cu un sărut, pentru că duhul lui Iuda dorește întotdeauna intimitate fără implicare într-un legământ!

Duhul lui Iuda este evident în cultura actuală. Acesta a început să domine mentalitatea oamenilor din țara noastră și se manifestă sub foarte multe forme. De exemplu, în societatea noastră, a devenit ceva obișnuit să faci copii în urma unei aventuri de o noapte sau a unei explozii pasionale. Bărbații au relații sexuale cu femeile, fără ca mai apoi să se gândească la a-și asuma rolul de tată pentru copiii care se nasc. Trăim într-o cultură în care se dorește intimitate fără responsabilitate și plăcere fără angajament.

Duhul lui Iuda afectează de asemenea și modul în care mulți oameni aleg să se căsătorească. Oamenii aceștia confundă nunta cu căsătoria, iar ceea ce rezultă în urma acestui fapt este conviețuirea a doi indivizi care nu au experimentat niciodată cu adevărat unirea sfântă. Lucrul pe care noi trebuie să-l înțelegem este acela că, indiferent cât de frumoasă ar fi nunta, aceasta nu va lua niciodată locul căsătoriei. Mi se pare o nebunie faptul că unii oameni depun un atât de mare efort pentru reușita nunții lor, ca mai apoi, peste câțiva ani, să-i văd cheltuind o avere pentru finalizarea divorțului. Se pare că niciodată nu le-a trecut prin minte faptul că, dacă s-ar fi consumat doar pe jumătate din cât au făcut-o pentru nunta lor, ar fi putut avea mai apoi o viață de căsnicie uimitoare!

Una dintre cele mai distructive consecințe ale manifestării duhului lui Iuda în cultura noastră este scenariul foarte asemănător al împăraților din vechime, care aveau mai multe soții și concubine. Soțiile erau legate printr-un legământ cu regale și, în consecință, acestea îi purtau numele, iar copiii lor deveneau moștenitori ai regelui. Concubinele, însă, nu erau legate de rege prin niciun fel de legământ. Prin urmare, acestea din urmă nu purtau numele regelui, acesta nu avea nicio obligație, iar copiii rezultați nu aveau parte de niciun fel de moștenire. Practic, copiii acestora erau niște bastarzi, niște copii nelegitimi, fără tată.

Cu toate că trăim într-o societate democratică în care drepturile civile le sunt acordate în mod egal tuturor cetățenilor, prejudiciile provocate de lipsa tatălui în viața unui copil sunt foarte reale. Moștenirea pe care o primim de la tații noștri înseamnă mult mai mult decât siguranță, purtare de grijă și dragoste; este moștenirea identității. Copiii crescuți fără prezența activă a unui tată în viața lor se vor lupta să răzbată în viață într-un mod pe care nici măcar ei nu îl înțeleg, ca urmare a faptului că personalitatea lor nu a fost recunoscută și afirmată de către tată.

Trăim probabil în generația cu cei mai mulți copii fără tată din toată istoria lumii. Alte culturi și generații au fost lipsite de tați din cauza războaielor în care au murit mulți bărbați, dar acest aspect este mult diferit de situația actuală din America, cel puțin. Noi am devenit o generație cu copii fără tată deoarece oamenii din ziua de azi aleg mai degrabă destrăbălarea, trăirea în concubinaj și divorțul, decât angajarea într-o relație bazată pe un legământ. Chiar și cei care ajung să se căsătorească sunt preocupați adesea mai mult de alte interese decât de creșterea familiei. Este important să înțelegem cât de afectate vor fi mai târziu viețile celor din jur în urma deciziilor pe care le luăm astăzi.

Material extras din cartea Revoluție Morală - Adevărul deschis despre puritatea sexuală de Kris Vallotton. Comandați cartea accesând următorul link: http://alfaomega.tv/librarie/tineret-relatii-familie/revolutia-morala-produs#axzz50HdROruu

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.