Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

ldd meniu 0 prezentarecurs ldd meniu 1 banulestebun ldd meniu 2 planulpregatireaptviitorulfinanciar ldd meniu 3 zileinvaleadatoriilor ldd meniu 4 iesireadinvaleadatoriilor ldd meniu 5 bunaadministrare

Liber de Datorii - Administrarea înțeleaptă a finanțelor personale

Începând de marți 22 septembrie, de la ora 17:30, în fiecare săptămână veți putea urmări pe canalul Alfa Omega TV o nouă serie de emisiuni despre administrarea bugetului personal, sub numele Liber de datorii. 

Materialele din pachetul Liber de datorii prezintă diverse aspecte ce privesc administrarea bugetului personal, bazată pe cartea Liber de Datorii, de Ray și Shirley Noftsinger. Moderatorii emisiunilor video, Mirabela și Florian Vasile, parcurg împreună cu dvs. o serie de subiecte practice și aplicabile în viața de zi cu zi. Pe lângă sfaturile practice bazate pe experiența autorilor și realitățile din România, emisiunile includ și interviuri cu diverse persoane care au trecut prin dificultăți financiare sau care oferă consiliere specializată în vederea administrării finanțelor.

Pachetul multimedia LIBER DE DATORII - Administrarea înțeleaptă a finanțelor personale este oferit gratuit de către Alfa Omega TV în format electronic, și poate fi descărcat la adresa: http://alfaomega.tv/liberdedatorii, sau și ca pachet carte+DVD (15 lei+taxe poștale) De asemenea, puteti descarca si o prezentare si ghidul orientativ de studiu in format PDF.

Noi, echipa AOTV si realizatorii, ne dorim ca materialele să fie o reală binecuvântare pentru cât mai mulți oameni și să le aducă eliberare de datorii și înțelepciune în gestionarea bugetului personal.

Cui se adresează această serie multimedia?

Acest pachet este conceput pentru fiecare credincios ce dorește să-și gestioneze mai bine finanțele personale, să scape de datorii sau să le evite printr-o administrare inteleapta a bugetului. Pachetul este ideal atât pentru studiu individual, în familie, sau în grupuri mici de casă în biserica dvs, dar și in alte contexte.


Liber de datorii 1.1 - Introducere

Cum să folosești pachetul multimedia LIBER DE DATORII?

Pachetul conține o carte și o serie video corelată pe structura cărții, dar aducând elemente noi ce nu există în carte. Noi recomandăm cu căldură parcurgerea atât a cărții, cât și a materialelor video corespondente. Pachetul multimedia este disponibil atât în format electronic descărcabil (gratuit, 2.4GB), cât și ca pachet carte+DVD (15 lei+taxe poștale).

Descarcă gratuit cursul si materialele video (2.4GB), pentru studiu personal si în grupe de studiu în case.

Pachetul descărcabil, în format electronic, conține suportul scris al seriei ca fișier PDF numit “carte_liber-de-datorii.pdf”, și 22 de fișiere video de suport de 10-15 minute. Cartea Liber de datorii este împărțită pe 5 capitole, fiecare din capitol având mai multe fișiere video corelate care aprofundează tema respectivă. De exemplu, pentru capitolul 2, există 7 fișiere video ce susțin diverse aspecte prezentate în carte, numele fișierelor începând cu “ldd_2.x”. Vezi prezentarea si ghidul orientativ de studiu, in format PDF.

Ca metodă de studiu, recomandăm parcurgerea unui subcapitol din carte, apoi urmărirea video-ului corespondent din serie (vezi ghid de studiu recomandat mai jos), urmat de o analiză personală și discuții dacă urmăriți aceste materiale împreună cu alte persoane.

CUPRINS și GHID DE STUDIU ORIENTATIV

Introducere

Capitolul 1 - Banul este bun!          

 • Banii și cultura           
 • Banii chiar sunt buni!
 • Bătălia pentru portofel este în mintea ta

Capitolul 2 – Planul și pregătirea pentru viitorul nostru financiar

 • Misionari pentru cei cu datorii
 • Care este situația ta financiară actuală?
 • Trei tărâmuri ale existenței
 • Setând țeluri: GPS (Goal-Powered Spending – Cheltuind cu scop)
 • Regula 72
 • Deci, vrei să cumperi o casă?

Capitolul 3 – Zile în Valea Datoriilor

 • Iluzia datoriilor
 • Legea Stăpânirii
 • Deci, datoriile sunt greșite din punct de vedere etic?
 • Ce este în neregulă cu datoriile din punct de vedere scriptural?
 • Patru lucruri pe care le cauzează datoriile
 • Șapte capcane ale datoriilor
 • Simptomele datoriilor
 • Prețul datoriilor
 • Șapte stadii ale datoriilor

Capitolul 4 - Exodul/Ieșirea din Valea Datoriilor

PASUL 1        

 • Câștigă cât de mult poți prin muncă
 • Inventariază-țitalentele
 • Identificarea talentului pentru carieră

PASUL 2

 • Consumă mai puţin decât câştigi   

PASUL 3        

 • Foloseşte-te de exces ca să elimini datoriile:
 • Ce plătesc mai întâi?
 • Strategia de eliminare a datoriilor      
 • Ce să fac dacă nu îmi pot plăti toate facturile?

CAPITOLUL 5 - Buna administrare

 • Cele trei mentalități de Dărnicie: Sărăcie, Prosperitate și Administrare
 • Legea Noului Legământ este dragostea
 • Verifică-ţi inima!
 • Sămânța pentru recoltă
 • Uite cum stau lucrurile

liber de datorii header wide

Extras din materialele cursului Liber de datorii

Am selectat în avanpremieră pentru dvs. câteva fragmente pe următoarele teme: principii sănătoase în administrarea finanțelor, sfături în vederea achiziționării unei locuințe și ieșirea din datorii.

Principii sănătoase în administrarea bugetului

liber de datorii bulicaFratele pastor Petru Bulica consiliază de mai mulți ani familiile în vederea administrării finanțelor. A împărtășit și cu noi principiile pe care le transmite mai departe tinerei generații:

„Primul principiu este acesta: Dumnezeu este stăpân peste toate, iar noi suntem administratori a ceea ce Dumnezeu ne dă. Asta înseamnă că tot ceea ce am și tot ce voi avea, de fapt nu este al meu, ci aparține lui Dumnezeu și mie mi s-a dat în administrare. Dumnezeu este stăpânul și pentru Dumnezeu vor trebui folosite.

În al doilea rând, nu consuma mai mult decât câștigi.

În al treilea rând, din ceea ce câștigi, o parte economisește pentru că întotdeauna trebuie să lăsăm loc pentru neprevăzut (poate un membru al familiei se îmbolnăvește, poate unul dintre noi își pierde serviciul). Biblia ne îndeamnă să fim înțelepți în lucrurile acestea. Un alt lucru important este ca din ceea ce economisești, o mică parte să investești. O investiție mică acum îți poate aduce un câștig mare mai târziu, dacă o faci în mod sistematic, cu prudență, și chiar dacă uneori mai pierzi, nu pierzi totul. Cel mai important lucru este să-i dai lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu și să ajuți și pe alții. Eu am numit acest principiu, 80-10-10. Din ceea ce câștigi folosește maxim 80% pentru nevoile tale, 10% economisește și o parte investește, iar minim 10% dăruiește lui Dumnezeu și pentru a ajuta și pe alții. Idealul este ca acest 80% să se reducă cât mai mult, iar celălalte să crească. Așa cum spune Biblia, nu am văzut pe cineva care să aplice aceste principii și să ducă lipsă de ceva și să treacă prin crize majore care să îl dărâme și să îl copleșească. Dacă o familie respectă aceste principii, cu siguranță nu vor trece prin crize majore.”

liber de datorii dumitranaÎn calitate de analist bancar, Constantin Dumitrana ne oferă două sfaturi: întocmirea unui buget și respectarea acestuia.

„Este bine ca oamenii să întocmească un buget, să îl scrie pe hârtie. Bugetul, odată făcut, să fie verificat o lună sau două, apoi revăzut și re-echilibrat, astfel încât să poți să satisfaci cel puțin trei lucruri prioritare: mă gândesc la nevoile de zi cu zi, la economisire și dărnicie.”

Achiziționarea unei locuinte

Una dintre investițiile majore care afectează bugetul oricărei familii este achiziționarea unei locuințe. Iată câțiva pași practici pe care suntem îndemnați să îi urmăm înainte de a lua un împrumut pentru o locuință:

Cercetați bine toate opțiunile pentru credite imobiliare și ipotecare disponibile la instituții și țineți cont de faptul că o perioadă de rambursare mai scurtă presupune mai puține comisioane și dobândă acumulată.

Faceți o simulare, adică pentru câteva luni, puneți banii care ar merge pe rată într-un cont de economii, pentru ca mai apoi să îi puteți folosi ca bani de avans.

Păstrați o etică de muncă excelentă, adică dați 100% la locul de muncă și munciți pentru a achita datoriile.

Păstrați un raport de credit bun (plătirea la timp a ratelor și facturilor).

Cercetați bine zona unde doriți să achiziționați locuința pentru că de cele mai multe ori nu se poate vinde atât de ușor ulterior, deci e important ca fiecare să știe cum e zona în care va locui (poate chiar să se mute in chirie în zonă o vreme pentru a se asigura ca este ceea ce își doresc).                            

Și în dreptul acestui subiect, domnul Dumitrana și pastorul Bulica au vorbit din poziția de analist bancar, respectiv consilier spiritual:

„Sunt două categorii mari de clienți. Sunt clienți cumpătați, preventivi și sunt clienți exuberanți și entuziaști. Cei cumpătați își fac de obicei un buget și sfatul este să fie foarte atenți la nivelul ratei (credit și dobândă pe care o au de plătit), astfel încât să se încadreze în suma pe care o pot economisi din buget fără să afecteze alte cheltuieli. Cei entuziaști, orice le-ai spune, ei vor să facă ce și-au propus și apoi observă consecințele. Îi sfătuiesc să fie mai liniștiți, mai calculați, întotdeauna să fie atenți la detalii, la adiționalele contractelor de împrumut care prevăd cauze generale, cauze specifice, situații limită și să acționeze în consecință.

De multe ori e vorba de dobânzi, de comisioane, comisioane de rambursare anticipată și de alte lucruri pe care banca în mod normal nu ți le spune. În momentul de față, băncile au un portofoliu semnificativ pe credite neperformante, adică ajunse la scadență și neonorate. În viața oamenilor au intervenit diferite situații neprevăzute și de obicei băncile au înțelegere pentru astfel de clienți, pentru amânări la dobânzi, pentru rescadențări, pentru prelungirea termenelor de plată, dar sunt situații în care piața a scăzut în mod semnificativ valoarea garanțiilor și atunci creditele nu mai sunt acoperite și nici veniturile nu mai sunt la fel ca la început și atunci se întâlnesc frecvent situații de neplată și se ajunge în final la executare silită.

Băncile au fost înțelegătoare și au păstrat în bilanțul propriu creditele acestea neperformante, dar la presiunea Băncii Naționale și a directivelor europene sunt nevoite să vândă aceste portofolii și clienții se vor trezi că după ce au fost lăsați în pace trei ani de zile de către bancă, un fond de investiții le va bate la ușă sau să îi sune cineva de la un call center, să le dea un termen limită și să se trezească cu casa vândută. Sunt situații frecvente.” (Constantin Dumitrana)

„Dacă cei care stau în chirie reușesc să își cumpere o casă sau un apartament astfel încât rata să nu depășească chiria pe care o plătesc acum, eu îi încurajez sau le spun că pot să achiziționeze un împrumut în acest scop. Cine are un apartament sau are o locuință și dorește ceva mai mare, eu le spun să își pună câteva întrebări: Chiar avem nevoie de o locuință mai mare? Ne putem asuma riscurile? Ce se va întâmpla dacă unul dintre noi se va îmbolnăvi sau își va pierde serviciul? Când te împrumuți îți asumi riscul de a pierde o parte din libertate. Ești gata să faci acest lucru? Se merită prețul? Ce se va întâmpla dacă la un moment dat nu ne vom plăti ratele? Familia va ajunge pe drumuri sau există un plan B? În momentul în care ai dat răspuns la aceste întrebări și răspunsul îți permite să mergi un pas mai departe, trebuie să vezi dacă îți poți permite această casă sau nu. E un mare risc să iei împrumut de la bancă și țineți cont și de principiul Scripturii ‘să nu te pui chezaș.’ Adică să nu te pui girant pentru că poți să plătești prețul.” (Petru Bulica)

liber de datorii header 670

Cum să ies din datorii?

Înainte de a intra concret în subiectul ieșirii din datorii, am întrebat câteva persoane despre experiența lor cu datoriile.

liber de datorii chimives„Mi s-a ivit o situație când am fost nevoit să iau un credit de la bancă, un credit în valută. Eu nu aveam nici un ban adunat pentru că toți banii i-am investit în casă și a fost neapărat nevoie să mă împrumut. M-am dus la bancă, am vorbit frumos cu funcționarii de acolo să îmi spună câți bani trebuie să dau pentru suma respectivă. Îmi trebuia doar pe trei săptămâni de zile. Mi-a spus o sumă și la prima vedere m-am gândit că nu era chiar așa de înspăimântătoare. Eu am fost un om corect. După trei săptămâni m-am dus să înapoiez banii și când mi-a făcut toate calculele, a reieșit că trebuia să achit încă de patru ori suma de care mi-au spus inițial. Vă spun, în acele momente mi s-a întunecat privirea și am zis: ‘Nu e corect!’ Ce gingași au fost în momentul în care m-am dus să mă împrumut și ce aspri și duri sunt acum. Acela a fost singurul împrumut pe care l-am luat din bancă și cu siguranță altul nu mai fac.” (Gheorghe Chimiveș)

„Am avut o experiență mai importantă cu datoriile. În procesul renovării casei, acum aproximativ 10 ani, strânși fiind, am hotărât să apelăm la bancă. A fost prima și, din punctul meu de vedere și al soțului, ultima experiență de genul acesta. Am plătit aceste datorii, însă a fi dator nu conferă un sentiment bun. Au mai fost și alte momente când, pentru împrumuturi, am apelat la cei apropiați, însă am învățat în timp să nu mai facem acest lucru. Pot să spun că sunt ani de când Dumnezeu ne-a eliberat de acest lucru. Și cum anume a făcut-o? Cred că printr-o atitudine pe care noi am dezvoltat-o: să ascultăm de Dumnezeu, de cerința Lui și El ne va binecuvânta. (Vali Strubert)

Pentru a putea ieși din datorii, suntem îndemnați să adoptăm următoarea strategie (în cadrul emisiunii Liber de Datorii veți primi mai multe detalii în acest sens):

Câștigați cât de mult puteți prin muncă. În dreptul acestui punct, suntem îndemnați să identificăm darurile și talentele primite de la Dumnezeu, să le cultivăm, să le dezvoltăm și să fim buni administratori a tot ceea ce Dumnezeu a pus în viața noastră.

Consumați mai puțin decât câștigați. Și în dreptul acestui principiu, există câteva lucruri practice pe care le putem adopta ca stil de viață:să nu avem mult numerar la noi (pentru ca să nu fim atât de tentați să îi folosim pe lucruri banale). Să ținem o evidență detaliată a cheltuielilor. Să dezvoltăm un plan de cheltuială, să planificăm atât la nivel lunar cât și anual, să alcătuim categorii de cheltuieli regulate și ocazionale, să evaluăm regulat progresul nostru asigurându-ne că plătim datoriile.

Folosiți-vă de exces ca să eliminați datoriile. Una dintre tehnicile de eliminare sugerate la acest punct este tehnica treptelor. Această tehnică implică trecerea în scris a tuturor datoriilor de la cea mai mică la cea mai mare. Pe măsură ce fiecare datorie este plătită, persoana în cauză ar trebui să direcționeze fondurile către următorul nivel de datorie în plus față de plata regulată, până la eliminarea tuturor datoriilor.

În orice situație ne-am afla din punct de vedere financiar, pe parcursul întregii emisiuni Liber de Datorii suntem provocați să nu uităm că suntem doar administratori a ceea ce Dumnezeu ne încredințează, și banii nu sunt o excepție. În final includem o mărturie care vorbește despre importanța și locul dărniciei în bugetul personal.

liber de datorii valistrubert„În modul în care noi ca și familie ne raportăm, punem întotdeauna deoparte banii pentru zeciuială. Din veniturile noastre curente, ne aducem în fiecare lună zeciuiala la biserică. Mai sunt însă și venituri ocazionale din care punem de asemenea zeciuală deoparte. S-a întâmplat că zeciuala din aceste venituri ocazionale i-am pus într-un sertar și tot ne gândeam că trebuie să îi dăm dar uitam sau amânam până într-o zi în care am vorbit cu soțul meu despre lucrul acesta, ne-am amintit că avem acești bani în sertar și că trebuia să îi dăm pentru că i-am închinat lui Dumnezeu, dar noi îi țineam blocați în sertar și trecuseră ceva luni peste ei.

Ne-am simțit dintr-o dată apăsați în sufletul nostru că nu este bine ce facem. Sămânța trebuie semănată, nu ținută în sertar sau pungă pentru că nu aduce rod acolo, doar după ce o semeni. Am zis: ‘Îi luăm și îi dăm, nu au voie să treacă mai mult de trei, patru zile și acești bani trebuie să ajungă la destinație.’ În momentul în care am spus lucrul acesta foarte ferm am știut că Dumnezeu ne va binecuvânta. Și așa s-a întâmplat. Am luat banii la mine ca să-i dau și înainte să ajung să îi dau am primit deja binecuvântarea lui Dumnezeu. A fost pentru mine din nou un semn că trebuie să fiu atentă cu ceea ce am închinat lui Dumnezeu pentru că Dumnezeu este atent la nevoile mele.” (Vali Strubert)

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.